| Author |
Topic Search Topic Options
|
Tomulja
Groupie
Online Status: Offline
|
Quote Reply
Topic: Afrika - Tunis 2005 Posted: 10 Mar 2010 at 2:46pm |
Ako me sijecanje jos dobro sluzi,2001 godine prilikom boravka u Puli (susreti MC Twin Horn ) u suncanoj uvali nabasasmo na restoran po imenu La Marsa....Kako nas je bilo 16 a i zbog alkohola koji nije uspio ispariti od predhodne noci,zajebancija je startala samim ulaskom na terasu restorana.Prilikom narucivanja klope trazili smo od konobara da nam dovede glavnog kuhara kako bi se dogovorili sto ce nam spremiti za rucak...Odjednom dolazi lik sa onom velikom kuharskom kapom ( Karapandza je za njega kisna glista ) i na smijesnom hrvatskom otpocne razgovor.Malo-pomalo uz zadirkivanje doznasmo da se zove Edi,da je vlasnik tog restorana i glavni kuhar,da je rodjen u Tunisu,ozenjen nasom slavonkom iz Gradiske,i bivsi pripadnik hrvatske vojske za vrijeme rata,predstavlja se kao SOKAC - USTASA hahahaha
Nemoram niti napominjati da smo se odmah skompali i slijedecih par godina uvijek isli u njegov restoran,a i on je prilikom svake posjete Gradisci svracao u Brod...Kako nam se prijateljstvo ucvrsnulo, Edi nam jednom prilikom predlozi da bi bilo lijepo da motorima podsjetimo Tunis i da bi nam on bio vodic...Svidjela nam se ta ideja i u svibnju 2005 godine Koso,Jago,Abaz i ja sa suprugama krecemo na put prema Africi...
Edited by Tomulja - 15 Mar 2010 at 11:41am
|
|
Tomulja
|
 |
Tomulja
Groupie
|
Quote Reply
Posted: 10 Mar 2010 at 3:13pm |
Prvi dan - 20.05.2005
Starta se u 7:15 poprilicno rano ,ali cilj je doci sto blize do Genove, sto je otprilike 1000 km od Broda...Prvo slikanje pada na nekoj od pumpi uz autocestu 
Evo i zena,pobjegle na sunce jer su se ukocile od zime hahaha
Prvo dotezanje i podmazivanje lanca
Oko 13:30 prolazimo pored Venecije,oko 16:00 pored Verone i u Ovadu stizemo u 18:30...
Dogovor je da cemo se sa Edijem naci u Genovskoj luci sutradan u 11 sati ujutro...Kako od Ovade do Genove ima samo 50 km ,ovaj mali gradic ( provincija Alessandria ) nam je savrseno odgovarao za nocenje..Smjestili smo se u hotelu Vittoria ( dvokrevetna soba sa doruckom 60 eura )...Poslije vecere svi su od umora pobjegli na spavanje osim Jage i mene.Nas smo dvojica malo maltretirali recepcionara sa nekakvim likerom "Limunchinom"...slatko kisela kombinacija koja osvjezava.Naravno da smo pretjerali sa osvjezavanjem pa smo ujutro izgledali svakako samo ne svjeze ...hahaha....
Imam samo jednu sliku iz Ovade,i to sam uslikao svoj motor za svaki slucaj ako ga talijani maznu da mi bar slika ostane za uspomenu...
|
|
Tomulja
|
 |
Tomulja
Groupie
|
Quote Reply
Posted: 10 Mar 2010 at 3:33pm |
Drugi dan - 21.05.2005
Terminal u Genovskoj luci - tu se ukcavamo na trajekt
Sami ukrcaj je poprilicno potrajao,prvo granica i sva potrebna papirologija,onda ukrcaj,vezanje motora itd...otprilike 5 sati je to sve trajalo...
Trajekt "Kartaga" - 9 paluba
22 sata je trajala voznja do africkog kontinenta,odnosno Tunisa i njegovog istoimenog glavnog grada..Na samom brodu smo docekali i moj rodjendan u jednom od nekoliko barova koji su nam bili na raspolaganju...
Nastavak ce uslijediti sutra.....
|
|
Tomulja
|
 |
švagan
Senior Member
|
Quote Reply
Posted: 10 Mar 2010 at 4:35pm |
@Tomulja - sve pohvale, prijatelju, čitao sam tvoj Balcan Route i oduševio se pa se nadam dosljednosti u kvaliteti pisanja!!! Jedino što ste sigurno u Tunisu bili pristojniji radi žena
|
 |
imra
Groupie
|
Quote Reply
Posted: 10 Mar 2010 at 7:56pm |
Originally posted by švagan
@Tomulja - sve pohvale, prijatelju, čitao sam tvoj Balcan Route i oduševio se pa se nadam dosljednosti u kvaliteti pisanja!!! Jedino što ste sigurno u Tunisu bili pristojniji radi žena |
ma de covjece sta ti je  Tomulja de pozuri malo,tj sastavi nesta do ujutro da imamo sta citati uz jutarnju kavu pozdrav! p.s. proradila mi navigacija i to na Njemacki, dere samo tako 
Edited by imra - 10 Mar 2010 at 7:57pm
|
 |
XX
Groupie
|
Quote Reply
Posted: 11 Mar 2010 at 8:58am |
Da...tu je Abaz još vozio pravi motor 
|
|
Bolje umrijeti od litre nego od kapi
|
 |
Tomulja
Groupie
|
Quote Reply
Posted: 11 Mar 2010 at 9:32am |
Trajekt " Kartaga " 
Pogled na Genovu sa trajekta
Na otvorenom moru ,na palubi trajekta se nije moglo od vjetra izdrzati duze od 15-ak minuta...
Na samom trajektu smo dobili svaki par po jednu sobu,inace su iste za cetvero ljudi,uspjeli smo to rijesiti sa bocom viskija za kapetana ....Edi je jednostavno majstor za dogovore....
Evo jos jedne slike sa palube
Ovako je otprilike izgledala borba sa vezanjem motora
Mirela nadzire radove
Evo i ostale ekipe koja je samo promatrala i zajebavala ....
Edited by Tomulja - 13 Mar 2010 at 11:58am
|
|
Tomulja
|
 |
Tomulja
Groupie
|
Quote Reply
Posted: 11 Mar 2010 at 9:59am |
Vrijeme plovidbe kratimo opustanjem u jednom od barova

Restoran na trajektu - vrhunska kvaliteta klope,iznenadili smo se, ugodno...
Edited by Tomulja - 11 Mar 2010 at 10:08am
|
|
Tomulja
|
 |
Tomulja
Groupie
|
Quote Reply
Posted: 11 Mar 2010 at 10:13am |
Izvinjavam se unaprijed sto kratim postove ,ipak ih dizem za vrijeme radnog vremena i cesto moram prekidati....nadam se da ce se ova cinjenica uzeti u obzir...pozdrav
|
|
Tomulja
|
 |
Tomulja
Groupie
|
Quote Reply
Posted: 11 Mar 2010 at 3:13pm |
Treci dan - 22.05.2005
Dolazak u Tunis (glavni grad Tunisian Republic) oko 15:00 sati.Grad ima oko 700 000 stanovnika ,a cijela drzava 10 miliona.Jedna je od najrazvijenijih i najtolerantnijih africkih zemalja.Nalazi se na sjeveru Afrike uz Sredozemno more...98% stanovnistva cine Arapi,1 % Berberi i 1% ostali....
Glavnina privrede se bazira na turizmu i maslinarstvu.Cetvrti su u svijetu u proizvodnji i izvozu maslina.Ovaj podatak je bitan za one koji nevole miris loja,naime sva hrana se priprema na maslinovom ulju, tako da se i po tome Tunis bitno razlikuje od drugih arapskih zemalja.Policija je nevjerovatno korektna,nema sanse da se turisti kaznjavaju banalnim prometnim prekrsajima.Nase iskustvo ide dotle da su zamalo na svakom kruznom toku, na koji smo naisli,policajci zaustavljali promet kako bi mi neometano prosli....nevjerovatno...
Sam pristanak u Luku nemam zabiljezen jer smo sat prije morali otici do motora,odvezati ih i pripremiti za iskrcavanje,platili smo danak neiskustvu sa brodovima,da smo sisli samo deset minuta ranije to bi bilo dovoljno...
Nakon granicnih peripetija nalazimo se sa Edijevom bracom
Mirela se slika kraj motora od ekipe Francuza ...
Edited by Tomulja - 12 Mar 2010 at 5:27am
|
|
Tomulja
|
 |